Sadece Almanya'da 15 bin döner restoranı bulunduğunu kaydeden Taşyumruk, “Avrupa genelinde bu rakam 40 binin üzerine çıkıyor. Bu rakamlara bakıldığında Türk döneri Avrupa'yı fethetti diyebiliriz” dedi.
Türk Döner Dergisi'nin, ‘Dünya Döneri Sevdi’ sloganıyla bu yıl ikincisini düzenlediği 2'nci Dünya Döner Kongresi, Antalya'da başladı. Titanic Otel'de düzenlenen organizasyona, dünyanın değişik ülkelerinde faaliyet gösteren 160 döner imalatçısı katıldı. Sektörün sorunlarına ilişkin yapılan toplantıların ardından basın mensuplarına kongrenin amacı hakkında bilgiler veren Avrupa Türk Döner İmalatçılar Derneği (ATDİD) Başkanı Tarkan Taşyumruk, ilk amaçlarının sektör temsilcilerini bir araya getirerek federasyon altında birleşmek olduğunu söyledi.
Döner imalatı ve satışına yönelik sektörün çok hızlı geliştiğini, bu gelişmenin bazı sektörleri rahatsız ettiğini bildiren Taşyumruk, "Yanlızca Almanya'da dönercilik sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin bütçesi 2,7 milyar euro. Avrupa'nın tamamında bu rakam 3,5 milyar euroya ulaşıyor. Bu hızlı büyüme tabi ki birilerini rahatsız ediyor. Hatta dönerin imajını zedelemeye yönelik faaliyetler içine giriliyor. Bazı ülkeler döneri yasaklama yoluna bile gidebiliyor. Biz bu riskleri gördüğümüz için bu tür organizasyonları düzenliyoruz" dedi.
Dönerin Avrupa'daki mutfak kültürüne ciddi biçimde etki ettiğini savunan Taşyumruk, şöyle konuştu:
“Döner şu anda birçok yemeğin, başta hamburgerin önüne geçti ve başlı başına bir kültür haline geldi. Bunun en büyük kanıtı Avrupa'da özellikle Almanya'da hızla artan döner restoranlarının sayısıdır. Sadece Almanya'da 15 bin döner restoranı bulunuyor. Avrupa genelinde bu rakam 40 binin üzerine çıkıyor. Bu sektöre yapılan yatırım miktarı ise 20 milyon euro. Bu rakamlara bakıldığında Türk döneri Avrupayı fethetti diyebiliriz. Biz bunu gördüğümüz için sektöre sahip çıkılmasını istiyoruz.” Sektöre ilişkin toplantıların yapılacağı kongre yarın sona erecek.